mike na hračke

som spektrista

Krabička na GBS 8200

2022-06-06 od mikezt

Krabičku pre tento konvertor už mám pekne dlho, ale na umiestneniu dosky do nej prišlo až teraz. Pozrime sa, aký je výsledok.

Mnou použitá krabička je 2007SW eurobúdka z Conradu. Má rozmery 186x123x41mm a je o niečo väčšia, ako doska konvertoru. Preto treba ešte genderový menič. Pod týmto debilným názvom sa skrýva predlžka VGA. Tým sa nám zrovná šírka konvertora so šírkou krabičky. Na túto krabičku som neprišiel ja, ale našiel som na ňu tip niekde na nemeckom internete.

Ako prvým som začal SCART konektorom. Keďže neviem, kde by som objednal originál do panela, tak som kúpil 90° do plošáku s úchytmi do panelu. Piny som odcvakal, lebo mi zavadzali a káblik prispájkoval na plošky kontaktov zo zadnej strany konektora. Tu treba byť rýchly a nedržať spájkovačku dlho na kontaktoch, lebo inak sa roztaví plast a piny vyliezajú zpredu konektora. Potom len stačilo vypilovať otvor pre konektor, vyvŕtať diery a prichytit konektor dvoma samorezkami.

Samotnú dosku konvertora som umiestnil viacmenej do stredu krabičky. Musel som obetovať jeden distančný stĺpik, ktorý mal držať krabičku pokope a v skrátenej verzii robí podporu konvertora. Možno by sa to obišlo aj bez tejto operácie, ale nepozdávalo sa mi to. Nakoniec šla krabička zaskrutkovať aj cez dosku, takže toto riešenie je docela funkčné. Pre ostatné tri rohy som si odrezal podložky z dreva a prilepil ku krabičke sekundovým lepidlom. Dosku som potom prichytil samorezkami a kvôli ich dĺžke podložil tenkými matkami (pretože podložky sú u mňa nedostatkový tovar).

Potom už stačilo zobrať do ruky pílku a pilník a spraviť diery pre VGA konektory. Cinche pre komponentné video som sa snažil vyvŕtať, ale podarilo sa mi len podlamovať kúsky plastu. Nakoniec som to musell zdĺhavo pilníčkovať a výsledok nie je úplne ideálny, ale vďaka plechu pri konektoroch to nevyzerá až tak zle. V budúcnosti si treba zapamätať, že krabičku treba mať podloženú a vŕtať od menšieho otvoru k väčiemu po malých krokoch.

Tlačítka som naspájkoval na univerzálku dosku plošných spojov a káblikom zaspájkoval k pôvodným tlačítkam na doske konvertora. Tie som potom pripevnil k hornému krytu opäť pomocou drevenných stĺpikov a poslednej mini-samorezke a klinčeka.

Nakoniec som vyvŕtal chladiace otvory do horného krytu pomocou predlohy zo zdroja k didaktiku a prilepil silikónové nožičky. Výsledok podľa mňa stojí za to.

V dnešnej dobe 3D tlače zrejme nie je môj spôsob krabičkovania ten najlepší. Krabička ale ležala v poličke docela dlho a chýbala len chuť. Nakoniec sa podarilo a GBS 8200 je v bezpečí nového domova.




- 1 = jedna