mike na hračke

som spektrista

Monitor z recyklátu

2022-05-29 od mikezt

Môj 7″ monitor ZHIXIANDA síce slúži dobre, ale v poslednej dobe som intenzívnejšie didaktikoval a nastala požiadavka na väčší display. Predsa len, 7″ je trochu málo.

Namiesto kúpy niečoho nového som sa podujal na zrecyklovanie displeja zo zdevastovaného Thinkpadu T30. Telo notebooku skončilo niekde u Pola a ja som si nechal displej. K nemu som objednal „control board” z ebayu a odložil display do poličky. Dôvod bol hlavne ten, že som si nebol istý, ako to dať mechanicky dokopy. Teraz som sa k tomu vrátil a nakoniec som to vyriešil úplne jednoducho.

Display som ponechal v pôvodnom kryte z notebooku. Tým pádom nemusím riešiť ochranu displeja a môžem využiť pôvodné pánty z notebooku. Do zadného plastu som vyvŕtal diery pre šróbiky a na dištančné stĺpiky uchytil riadiacu dosku. Tiež som vyvŕtal, strategicky pod riadiacou doskou, väčšiu dieru na dátový káblik a káblik k výbojke. Ten bolo treba nadpojiť, lebo pôvodne bol káblik k meniču dlhý asi 2cm. Nakoniec som chcel nad riadiacu dosku dať ochranný kryt, ale miesto si tu našiel menič pre výbojku.

Stojan som spravil z dreva. Telo je z hranolu 4x4 cm a stabilizačné nožičky z 12x12 mm. Cenu za najlepšiu rezbársku prácu zrejme nezískam, ale nevyklá sa to a svoj účel to plní. Niekedy v budúcnosti by som ešte mohol podstavec prestriekať čiernou farbou.

Nakoniec som pripevnil displej k stojanu pomocou samoreziek. Pánty sú podivno tvarované, takže ich bolo treba podložiť podložkami a pre samorezky bolo treba predvŕtať diery. Na to poslúžila dvojka vrták. Ovládacie tlačítka sú tiež pripevnené samorezkami. Pôvodne som ich chcel podložiť hrubšími plastovými podložkami, ale nenašiel som ich, tak je doska pripevnená bez nich. Trošku sa tým prehol plošák, ale malo by to vydržať.

Zadná strana je síce trochu bordel, ale moc to nevadí, pretože to nie je vidieť. A priznajte sa, divIDE tiež používate bez krabičky :-) Pôvodne som plánoval pripevniť displej z hornej strany stojanu, ale tým by som prišiel o možnosť meniť náklon, pretože by pánty museli byť ohnuté o 90°. Preto je to pripevnené z prednej strany a funguje to pekne.

Nový monitor nejak zvlášť otestovaný nemám. Z môjho krátkeho používania môžem povedať, že svoj účel plní k plnej spokojnosti. KDE monitor automaticky našlo aj so správnym rozlíšením, takže odpadáva nastavovanie, ako v prípade Zhixiandy. Pomer strán zasa nedeformuje obraz z 8bitov. Nevýhodou sú iba písičkárske vstupy: HDMI, DVI a VGA. Pre RGB 8bity to nevadí, aj tie lacné čínske konvertory spravia pekný obraz a pre demovečer mám OSSC. Pre didaktiky sa dá použiť EasyCap. Obraz je pozerateľný, ale rozmazaný a popravde hnusný.

Uvidím, ako sa s novým monitorom skamarátim. Už teraz mi ale väčšia obrazovka robí radosť a dúfam, že spolu strávime pár rokov.

Recyklácii zdar!




- 1 = jedna