mike na hračke

som spektrista

D40 SIF backup tool

2020-07-27 od mikezt

Kde bolo tam bolo, bolo treba raz zazálohovať väčší počet D40 diskiet. Preto sa dalo dokopy pár múdrych hláv, teda len tá moja, a vytvorila túto jednoduchú utilitku. Poslúžila mi dobre, ale zrejme zapadla v zákutiach internetu bez povšimnutia, pretože ako správny programátor som lenivý písať dokumentáciu a aj ten ReadMe chýba. Tak si poďme pozrieť, ako to funguje a čo to vie.

Harvérové nároky

Spektrum, D40, SIF (a nejakú protistranu na príjem). Čo viac sa dá vymyslieť? Konflikt! SIF v základnej konfigurácii koliduje s D40. Preto je treba okrem prepojky A7 spojiť aj prepojku A5. Aspoň ja som to tak určil, tak to bude dobre.

Východzia konfigurácia SIFu:

Softvér

Použitie je jednoduché. Nahráte program, vložíte do mechaniky disketu na prenos, na druhej strane sériového kábla dáte prijímať XMODEM a stlačíte ľubovolnú klávesu (povestný "any key"). Program si prečíta formát diskety z boot sektora a cez SIF začne posielať imidž diskety. Sériový prenos je zadrátovaný na 115200 baudov, 8 bitov, žiadna parita, 1 stop bit.

Program je vcelku jednoduchý. Celá réžia obsluhy disketovej jednotky je ponechaná na MDOS. Z toho vyplýva, že týmto spôsobom prenesiete len diskety bez ochrany. Nevýhodou je tiež, že program nevie pokračovať pri chybe. Ak sa teda objaví zlý sektor v strede diskety, zvyšok už neprenesiete.

Skúsenosti

Moje skúsenosti sú vcelku pozitívne. Doma sme mali tri D40tky a všetky sa chovali rovnako. Po piatich minútach používania prestali čítať diskety a vyhadzovali error Sector not found. Takže som preniesol cca. tri diskety a zostavu znova vypol a počkal, kým vychladne. Napriek tomu sa mi nepodarilo preniesť iba jednu disketu. Tomu hovorím záchrana za 5 minút 12.

Pôvodne som sa obával, či toto chovanie nie je dôsledok nejakej chyby v programe. S MDOS3 ale fungoval spoľahlivo vždy a D40tky prestali čítať aj keď sa môj program ani len nepoužíval.

Docela zaujímavé sú neštandardné veľkosti diskiet od Proximy. Veľkosti ako 24x6 boli docela vtipné, ale MDOS s nimi nemal žiadny problém a prenos trval omnoho kratšie.

Záznamové zariadenie mi robil Ericsson MC218 (rebrandovaný Psion 5MX). Veľká výhoda bola, že je to proste miniaturný počítač, takže nezaberal moc miesta na stole a bola s ním radosť robiť.

Vybranú kolekciu imidžov nájdete na D40 images.

Budúcnosť

Do budúcna by som mohol dopísať ten ReadMe. Tak snáď sa to čoskoro podarí.




- 1 = jedna