mike na hračke

som spektrista

Ako rýchlo počítaš?

2016-03-09 od mikezt

Pamätáte si na projekt Seti? Hľadanie mimozemských civilizácii analyzovaním rádiového spektra pomocou distribuovanej siete dobrovoľníkov, alebo ak máte radi konšpiračné teórie, tak počítanie jadrových zbraní pre američanov.

Seti som začal počítať vo februári 2006 a po približne pol roku som dosiahol kredit 2812,9. Ak si dobre pamätám, tak som počítal na dvoch počítačoch: domáci Duron 750MHz a v práci to bolo nejaké Pentium 3. Potom som asi na rok počítať prestal a znovu som sa zapojil až za rok, v septembri 2007. To už som vydržal počítať až rok a dostal som sa na hodnotu 4851,1. Počítače už boli sčasti iné. Domáci počítač sa ku konci tejto doby upgradol na AMD 2,3 GHz a v práci počítalo Pentium4 na 1,4 GHz. Potom prišiel BOINC a počítanie bolo u konca.

Neviem, ako vy, ale ja si vôbec neviem predstaviť, koľko toho moderné písičká vedia vypočítať. Na Spectre je to jednoduché, viem približne, koľko sa stihne vykresliť čiar, alebo vypočítať delení s pevnou desatinnou čiarkou. Poprípade, ako rýchly bude výpočet priebehu funkcie v Basicu so zobrazením na obrazovku. To inak robím docela často.

Pred dvoma týždňami som si doma nainštaloval BOINC a po dvoch dňoch som to spravil aj v robote. Doma mám i5 na 2,5 GHz a v práci i7 na 3,6 GHz (ale tam to limitujem na 2,6 GHz, lebo inak sa prehrieva). Čo ma zarazilo je tento graf:

boinc statistic

Za dva týždne som vypočítal niekoľkonásobne viac, čo za predchádzajúceho jeden a pol roka. V súčastnosti mám kredit 97321,6. Viete si predstaviť, aké rýchle sú dnešné počítače?




- 1 = jedna

sszt (2016-03-10 12.55):

boinc si uz nejaky cas myslim pomaha aj grafickou kartou, tie cisla uz s pocitacovymi zostavami spred par rokov ani nema vyznam porovnavat. btw mam v seti total credit 184362 - ale bezi mi to na lowest priority a este ma povolene pouzivat len par 5 procesoroveho casu aby kvoli tomu nehucali ventilatory