mike na hračke

som spektrista

Sinclair ZX Spectrum Vega

2016-01-30 od mikezt, tagged as zx spectrum

Myslíte si, že sa v dnešnej dobe nedá kúpiť nový počítač s logom Sinclair a že to už vôbec nemôže byť ZX Spectrum? Mýlite sa!

Za projektom ZX Sprectrum Vega stojí, okrem iného, človek, ktorý napísal knižku The ZX Spectrum ULA: How to design a microcomputer a teda sa dá očakávať kvalitný produkt. Chris Smith a kolektív vytvoril milú hernú konzolu a teda sa vezieme na hráčskej retro vlne. To tiež určuje klady aj zápory Vegy.

Ja som po Vege pokukoval už dávnejšie, ale nejako sa vytratila z môjho obzoru. Impulzom ku kúpe bola Pokeho prezentácia na JHCone a tak som sa po novom roku odhodlal a konzolu objednal. Po platbe bola zásielka za pár dní doma.

Vega je malé zariadenie (rozmery sú približne 13x8 cm) vyhotovené v dizajne pôvodného ZX Spectra. Je pomerne ľahká a kupodivu sa dobre drží v rukách. K televízoru sa pripáje pomocou trojmetrových (!!!) káblov, ktoré slúžia na video a zvukový výstup (trojica cinchov) a usb kábla, ktorý slúži na napájanie. Vďaka dĺžke káblov nie je problém pripojiť konzolu k televízoru a hrať sa z pohodlia gauča. Na samotnej konzole je ovládací kríž alá Nintendo a preto ovládanie nemusí vyhovovať každému. Predsa len väčšina ľudí, ktorých poznám, používala na ovládanie hier klávesnicu, ktorá je oproti tomuto ovládaniu omnoho presnejšia. Strielačky teda budú naozaj ťažké, naproti tomu je toto ovládanie vhodné na hry typu BeTiled! alebo Gravibots. Ovládanie doplňujú štyri ďalšie tlačidlá Fire, Select, 1 a 2, ktoré sa mapujú na akčné klávesy v hrách a tie sú doplnené pomocnými klávesami A, B, C, M, ktoré slúžia na ovládanie systému Vegy - napr. virtuálna klávesnica, alebo vstup do menu. Posledné tlačidlo je Reset.

Najlepšie na Vege je, že ju len zapojíte a hráte sa. Netreba sťahovať žiadne hry, nič inštalovať a nastavovať. Priamo vo Vege máte naozaj mnoho hier, presne tisíc. Zoznam hier nájdete na oficiálnej stránke Vegy. Hry, ktoré som skúšal, fungovali presne, ako na originálnom Spectre. Jedinú výnimku tvorí hra Starion, ktorá mala mierne rozhodený multikolor, ale na hratelnosti sa to neprejavilo :-) Naproti tomu El Stompo, ktorý používa multikolorový engine Nirvana, funguje dobre. Ako som už spomínal, zobrazovanie je pomocou kompozitného videa, takže obraz sa podobá na to, čo dostanete z originálneho Spectra, ale obraz a farby sú stabilné a pocit je určite lepší, ako z emulátora. Skôr máte pocit, že tie dlhé káble vedú niekam do originálneho počítača.

Ak Vám vstavané hry nastačia, môžete si na microSD kartu nahrať svoju obľúbenú kolekciu hier vo formátoch tap, z80 aleob szx. Keďže sa hry na Spectre zväčša ovládali každá inak, treba vytvoriť súbor zxk, ktorý obsahuje mapovanie kláves Spectra na klávesy Vegy. Popis súboru je možné stiahnuť z oficiálnej stránky. Ak chcete nahrávať 128čkové hry, tak si súbor vytvoriť musíte, pretože inak sa Vega do 128 módu neprepne. Zabudol som spomenúť, že Vega vie aj AYčko, takže hry sú pekne ozvučené a to dokonca aj v 48 móde.

A tu sa dostávame k nevýhodám Vegy. Časovanie obrazu nie je emulované na 100% a preto si nie všetky demá vychutnáte. Klasický test časovania 48čky je druhá časť dema Shock, kde má Vega problémy. Horšie je to so 128čkovými efektami, kde sa rýchlo prepínajú videoramky (zatiaľ nemám overené, musím otestovať dôkladnejšie) a sa emulácia výrazne spomalí. Podrobné správanie si teda musím ešte overiť a ak sa mi podarí spísať článok, budete si ho môcť prečítať v nejako budúcom čísle Spectrum Today.

Na záver môžem povedať, že sa mi Vega páči a spĺňa to, čo som si predstavoval. Je to skrátka netradičná herná konzola a za tých pár dní, čo mi leží na stole si vždy večer niečo zahrám. Na prácu moc nie je, demá jej nejdú, ale na hry je ako stvorená.




- 1 = jedna

F6 (2016-01-30 16.47):

Trochu mě mrzí, že moje (naše) dvě hry, které jsem jim překládal a upravoval tam nakonec dali jako sprosté snapy. Boovie 2 přišel o intro, které jsem překládal a upravoval grafiku v něm a u Piggyho si nejsem jistý, jestli je úvodní obrázek.

Tomáš M. (2016-01-30 18.30):

Cože? Na tom dělal člověk, co napsal knihu ULA How to design a microcomputer a časování není 100%? Už toto samotné mě odrazuje. Napájení přes USB a přitom další A/V kabel a to vše do ruky? Opět ne - dovedu si živě představit to zamotávání kabelů do sebe. Nic proti kabelovým ovladačům, právě naopak, ale s mírou a vkusem. Mnohem raději bych tam viděl celistvý klobouček jako má Sega Genesis než tyto plejstejšnovské oddělené šipky, které mi nikdy nepřišli ani pohodlné ani ani rychlé.

Marek Adámek (2016-01-31 02.16):

A jak ovládat textovky?

mike/zeroteam (2016-01-31 10.04):

Textovky sa ovládajú pomocou virtuálnej klávesnice. Pomocou smerov sa nalistuje štvorica písmen pre akčné klávesy. Znie to nepohodlne, ale je to docela podarené riešenie.

F6 (2016-01-31 10.55):

Od konzole vedou dva kabely, jeden vícežilový pro audio a video a druhý napájecí. Nic se ale nezamotává a neměl jsem s tím v době testování na JHConu žádný problém. Konzole je hezky maličká a roztomilá, dobře se drží v rukou, kvalita zpracování mi přijde vysoká - žádná levná čína. Joypad je v pohodě, neměl jsem s ním problém. Naopak minijoystick jako u PS by mi asi vadil. Velmi hezky jsou udělaná gumová tlačítka napodobující klávesnici originálního gumáka. Virtuální klávesnice je pojatá originálně, dá se na tom dokonce psát. Sice pomalu, ale jako nouzové řešení je to celkem dobře vymyšlené. Hrát textovku bych na tom ale nechtěl, většinu herního času by pojmulo právě to psaní písmen. Kvalita obrazu i zvuku je super, ale o tom se v článku píše taky. Pro našince je nevýhodou vysoká cena, to je taky důvod, proč jsem si to nekoupil.