mike na hračke

som spektrista

JHCon 2015 report

2015-12-27 od mikezt

Druhý decembrový víkend sa opäť konalo tradičné spektristické stretnutie v Jindřichovom Hradci. Tu je môj krátky report z akcie.

Pár dní pred akciou to so mnou a ellvisom nevyzeralo zdravotne zrovna najlepšie, ale našťastie sa mi polepšilo a na JHCon som dorazil, zatiaľ čo ellvis také šťastie nemal. Cesta prebehla v poriadku a o štvrť na päť som vystupoval na stanici v Jindřichovom Hradci. Keďže logout písal, že akcia začína o cca. 17.00 a po skúsenostiach z predchádzajúcich ročníkov som usúdil, že je ešte čas a zastavil som sa v čínskom bistre na ostro-kyslú polievku a pivo. Po krátkom telefonáte ale zisťujem, že akcia už prebieha a tak rýchlo dojedám a vyrážam smerom ku gymnáziu.

Po príchode mi dvere otvára Dizzy s Busym a v učebni je za katedrou Logout a za stolmi Silikon s komodorom, Solaris priviezol Sama a sharpisti majú tiež Sama a Pentevo. Ja si sadám do stredného radu a ako prvé vyberám fľaše Fritzkoly, ktoré sa mi postarali o vzpieračský zážitok počas celej cesty. Ale teší ma, že mala Fritzkola úspech. Pri vyberaní Gamy si uvedomujem, že na začiatku stola sedáva Factor a tak sa presúvam na druhú stranu stola. V pláne mám trochu pohnúť so sériovým terminálom pre SIF a tak zapájam Gamu a prepájam ju sériovým káblom s notebookom. Na zobrazovanie mi Logout priniesol čierno-zelený monitor Philips, za čo mu patrí veľká vďaka.

Chvíľu po mojom príchode sa objavujú ďalší ľudia. Keďže si presne nepamätám kto kedy prišiel, nebudem sa o tom ani rozpisovať. Zoznam účastníkov spísal logout tu. Spomeniem len najbližších susedov. Po mojej ľavici som mal tú česť sedieť s generálom TDM. Po pravici som mal Duškyho, s ktorým sme riešili spoločne nie len sériový terminál, ale aj lstrd a kopec iného. Predomnou sa rozložili rakušania LCD a Stefan, tak sme občas prehodili nejaké nemecké slovíčko. A za chrbtom som mal Pavla Vymětálka, ktorý pre zmenu riešil ROM so sériovým prenosom do tapiek a jeho obslužný program pre linux. Veľmi pekné to má!

Na večeru sme šli do zámockej reštaurácie a cestou naspäť sme sa zastavili aj na vianočných trhoch na varenú medovinu. Bola vynikajúca. Večer Dušky vytiahol muškát a tak sme trochu ochutnali. Spať sa šlo relatívne skoro, pretože po ceste bola väčšina ľudí unavená.

V sobotu som vstal okolo deviatej a aj keď som nebol posledný, v učebni už bolo docela živo. Pri balení som si síce napísal aj zoznam toho, čo som si mal zobrať, ale na hygienické potreby som zabudol. Dušky mi síce priniesol mydlo a zubnú pastu, ale chýbala mi zubná kefka a tak som si vyšiel na rannú prechádzku do mesta na nákup. Po príchode, spáchaní hygiény a miernom okukaní situácie sme vyrazili na obed do Novej Bystřice a hlavne do múzea veteránov. Nemusíte byť vôbec nadšencami automobilizmu, ale tak krásnu expozíciu proste musíte vidieť. Navyše sa nás ujal (zrejme) majiteľ a tak sme mali prehliadku aj s veľmi zaujímavým výkladom. Obrázok je viac, ako tisíc slov, tak sa môžete pozrieť napr. na Tornádovú galériu.

Po prehliadke múzea niektorí ostali v Bystřici, kvôli úzkorozchodnej železnici, ale mne sa zdalo už dosť "premrhaného" času bez Spektra a tak som šiel s ostanými naspäť. Cestou sme sa zastavili na vyhlásenej čerpacej stanici, kde sa dá kúpiť čapovaný rum. Môžem doporučiť, predajú ho tam snáď aj viac, ako benzínu. Po príchode na gymnázium som opravil pár chýb v termináli a po príchode ostatných pripravil Factor perfektnú súťaž v hádaní obrázkov z hier a programov, ktoré sa odkrývali od pár pixelov až po kompletný screen. Súťaž to bola ťažká a taktika vykrikovať na každý návrh aj "tak druhý diel" sa mi aj raz vyplatila. Nabudúce možno zvoliť iba prvé diely hier. Zhodou okolností som sa o prvé miesto podelil s LCDom :-) V porovnaní s podobnými súťažami na Foreveri bolo vidieť, že spektristi nie sú až takí náruživí hráči a niektoré obrázky boli jasné až po úplnom odkrytí.

Po súťaži ukázal Busy svoje nové 1k intro a pekne vysvetlil aj princíp, na akom fungovalo. Priznám sa, že moc som sa nad jeho ukážkami kódu nezamýšľal, ale podarilo sa mi vymámiť zdrojový kód a tak sa na to pozriem v kľude doma. Rutiny fungujú nad vhodne vygenerovanými tabuľkami, takže samotný kód moc zmyslu nedáva, ak človek nepozná obsah tabuliek.

Na večeru sa šlo do indickej reštaurácie a docela to ušlo. Tento rok to bolo aj bez problémov s obsluhou, takže spokojnosť. Po návrate som s mborikom prehodil pár slov o deme na Forever a ako by sme mohli využiť Busyho rutiny z prezentovaného 1k intra.

V nedeľu sme šli na obed trošku skôr, takže sa toho ráno moc nespravilo a po návrate sa už len pobalilo, spravilo sa skupinové foto a šlo domov. JHCon bol opäť skvelý a rád som sa zúčastnil.




- 1 = jedna