mike na hračke

som spektrista

Forever XIII - pohľad z druhej strany

2012-03-22 od mikezt

Aj keď máme ohlasy na Forever väčšinou kladné, tak som ešte nikdy nemal pocit, že by sme to zvládli dobre. Aj keď sa všetci snažíme spraviť akciu najlepšie, ako vieme, tak nie vždy sa to podarí. Tu je môj pohľad na Forever.

Aj keď je na prípravu ďalšieho ročníka celý rok, tak človek sa prinúti začať až pár týždňov pred akciou. Tento rok som si našťastie pripravil prehrávače už dopredu, takže som mal na akcii čas aj na iné veci. Pred Foreverom som ešte stihol spraviť efekt do Gemba boys dema, aj keď to bolo len tak tak.

Forever sa teda pre mňa začal už vo štvrtok, keď som bol čakať na príchod Pulkomandyho z Francúzska a ubytoval ho. Dali sme si obed, pokecali čo nového a ja som odchádzal domov s pocitom, že som nepostrádateľný na maily. Keď Vám príjde 10 mailov denne ohľadne Forevera, tak sa to nejak prejaví. Večer sa už začala tá správna atmosféra, takže som pri balení stresoval, čo všetko som zabudol. Veď mi to aj trvalo 5 hodín.

Piatok ráno mi zvoní budík. Pôvodne mal ellvisovi, ale zaspal. Tak teda vstanem, niečo zjem a už plníme auto pripravenými vecami. Vošlo sa to len tak tak a to aj s pripraveným miestom pre francúza, ktorého berieme v Trenčíne. Do Súče prichádzame pred jedenástou a do cca. druhej po obede ostávame takmer jediní. Postupne ale začnú prichádzať ľudia. Medzi prvými aj organizátori C64 sekcie, ktorých vítam milou pesničkou Blaue Schrift od Kangaroo MusiQue (http://blog.kangaroo.cmo.de/2011/09/18/blaue-schrift-auf-blauem-grund/). Do večera ešte sedím za počítačom a pripravujem príspevky. Keď sa preberiem z pracovného zápalu, tak už beží spomienka na Rastera. Bol som aj rád, že som bol schovaný za rohom a nevidel na plátno, pretože si dobre pamätám, ako ma to v lete zobralo.

Prelom vo Foreveri pre mňa znamenala chvíľa, kedy som si prisadol k Sindikátistom, ktorí sa práve venovali satire na tému korporátna politika. Pri mojom návrhu spraviť niečo do realtime compa sa nápad ujal presne podľa rozbehnutej zábavy, takže sme obsadili posty projektového manažéra, konzultanta a iných dôležitých postov a dali sa do práce. Po začiatočnej fáze - Dušky niečo diktoval a ja som to zapisoval ma to chytilo až tak, že som vôbec nešiel spať. Prácu nám ešte prerušoval Lisu, ktorý sa snažil dokončiť svoju hudbu vo Vortex trackeri a pýtal sa všelijaké dotazy. Skrátka nočný invader.

V sobotu ráno som ešte dokončil prehrávač hudby na CPC a nahral si obidva príspevky pre CPC na diskety. Prezieravý počin, pretože pred súťažami na to vôbec nebol čas. Tento deň sa objavil aj z00m, ktorého som ukecal, aby mi spravil aj nejakú hudbu do realtime dema. Najprv sa zdráhal, ale nakoniec mi dodal (ak vždy) vynikajúcu hudbu a ja mu ďakujem, že obetoval jeho drahocenný foreverácky čas. Keď som už demko dával dokopy, tak si prisadol Cvm a mal pár pripomienok a behom jednej hodiny bol schopný nakresliť geniálny obrázok (Freddyho) a tiež pripraviť koncový nápis The End. Neviem si predstaviť, ako by to vyzeralo, keby Forever trval týždeň. To by boli audiovizuálne orgie.

A to už nastáva stres v kryštalickej podobe - súťaže. Priznám sa, že vždy je to silný adrenalín, ale po minulom roku, keď sme odpálili tri +2 som nečakal tak hladký priebeh. Pred súťažami sa ešte pýtam, čo s príspevkami, pre ktoré sa neotvorila žiadna kategória. Wotnau na poslednú chvíľu rozhodne, že ich presunieme do Wild compa. Aby zasa neprišlo k omylu - Wotnau nemôže za to, že sme to wild tak dosrali. Doteraz sme si nedohodli, ako narábať s takýmito príspevkami a tento rok sa nám to vypomstilo. Bolo to skrátka rozhodnutie na poslednú chvíľu a pod tlakom. Treba sa poučiť do budúcna.

Pôvodne sa malo začať s wild compom, ale keďže slnko svietilo viac, ako projektor, začalo sa s hudobnými súťažami. Z mojej strany som iba spustil player a šiel si sadnúť do hladiska. Celkom príjemný pocit, keď sa človek nemusí o nič starať. Ale aj tak to má príchuť strachu, čo keď sa teraz niečo pokazí. Tiež sa vznáša otázka, či zachovať zobrazovanie autorov počas prehrávania hudieb. Tento rok som už obdržal kritiku, pretože vyhrávajú hudby, ktoré nie sú kvalitatívne najlepšie. Asi to bude Factora6 mrzieť, ale na budúci rok už autorov zobrazovať nebudem. Popravde je mi to aj trochu ľúto, lebo vždy sme si mysleli, že ľudia sú rozumné bytosti a že im ide v prvom rade o demoscénu.

Tiež mi bolo ľúto zvuku na C64. Žial, k tomu sa musí vyjadriť niekto iný. Ale čo sa mi dostalo do uší, tak to nie je (len) vina aparatúry a niektoré hudby tak boli vraj skomponované.

Nasledovalo grafické compo. Podľa mňa bolo tento rok veľmi vydarené a hlavne pre Spectrum sa nazbieralo až 14 kvalitných obrázkov, čo je podľa mňa super. Príspevky pre Atari a C64 boli tiež dobré, len boli zle nastavené farby. Je to síce škoda, lebo na projektore bol vysoko nastavený jas aj kontrast a to im neprospelo, ale na druhú stranu takéto nastavenie prospieva Spectru, takže sme podľa mňa mali najlepší obraz za všetky Forevery.

1k intrá a demá prebehli už v pohode a ja nemám moc čo dodať. Snáď len ďakujem všetkým, ktorí hlasovali za Majora Zemana, kde som tiež participoval.

No a na konci bolo už spomínané wild compo. Aj keď sme z toho spravili takú zmesku príspevkov, tak dúfam, že sa na to dalo pozerať. Čo ma ale neskutočne vytočilo, boli poliaci, čo museli vyrušovať počas všetkých súťaží, aby nakoniec dali do wildu takú neskonalú blbosť. Keby som vedel, o čo im ide, tak by som ich poslal do riti hneď. Možno budem znieť ako puritán, ale nechápem, čo je zábavné na opitých ľudoch. A už vôbec nechápem, prečo by sme takéto príspevky mali tolerovať.

Po súťažiach som sa vtierkol k Duškymu a jeho pálenke a neskôr šiel spať. Je možné, že som na niečo zabudol, ale bol som rád, že je po všetkom a všetko prebehlo tak hladko, takže si môžem vydýchnuť. Pol s Ellvisom počítali hlasy a tak som ráno iba dal dokopy výsledky pre Spektrum sekciu a povinnosti na Foreveri pre mňa skončili.

V nedeľu boli vyhlásené výsledky a odovzdané ceny. Diplom za Zemana si právom zobral Noby a za realtime demo zasa Ikon. Predsalen je to vedúci Sindikátu a už v príprave dema sa s ním počítalo ako s človekom, ktorý zožne všetky zásluhy ;-) Nasledovalo balenie, odovzdanie sály a tradičná organizátorská pizza na záver.

A keď už som sa tak rozpísal, neodpustím si malé filozofické okienko. Forever má za sebou 13 ročníkov s takmer rovnakými pravidlami po celý čas. Hlavným cielom je, aby produkcia z Foreveru šla spustiť čo najväčšej časti Spektristov a preto máme podľa mňa dve kľúčové pravidlá:

1. loader v BASICu
2. produkcia musí bežať na +2

Prvý bod je snáď jasný všetkým v našich končinách. Je to štandard, ktorý je v našich končinách zavedený, odkedy som na počítači prvý krát zadal RUN a ENTER (áno, som rozmaznaný disketový užívateľ, pásky sme nikdy nemali). Žiaľ rusáci to nechápu a tak musím častokrát riešiť, nech svoj príspevok prerobia. Tiež som počul mýtus, že prijímam produkciu iba v .tap formáte. Je to hlúposť, pretože je mi úplne jedno, v akom formáte mi príspevok príjde. Vždy si ho totiž prekonvertujem na formát, aký potrebujem. Tento rok som napr. uvažoval nad použitím BSDOSu, ale keďže s tým nemám skúsenosti, tak to bude musieť vydržať do budúceho roku. Takže kľudne posielajte príspevky v .mbd ;-) Skrátka .tap je iba kontainer na program, ale nie cieľ, ktorý chceme dosiahnuť (na rozdiel od .trd pre rusákov).

Druhý bod je zárukou, že príspevky pôjdu spustiť takmer na všetkých počítačoch. Je možné, že nie stopercentne, ale aspoň pôjdu. Súťažný počítač je stále neupravená +2 aj so všetkým, čo k tomu patrí. Teda ak je zle nastavený I register, tak počítač prší, porty a pamäť sa spomalujú. Predpokladám, že ak si niekto dá toľko roboty, aby odladil svoj program na +2, tak na iných počítačoch už problém nebude. Skúsenosť je taká, že ja si na +2 z ruskej produkcie nespustím takmer nič, ale na PentEvu problém so "západným" softvérom nie je žiadny.

V hudobnej súťaži zasa očakávam prekompilovanú hudbu. Často sa stáva, že niekto pošle iba .pt3 súbor. Keďže neviem, čo s tým, tak to dávam z00movi prekompilovať. Je to aj zárukou toho, že hudba bude skompilovaná dobre a nestane sa, že hrá o oktávu vyššie, ako sa to stalo mborikovi minulý rok. Je to síce alibizmus, ale ja som hudobne hluchý, tak by to mohlo dopadnúť hocijako. Ak si hudbu skompilujete sami, máte istotu, že bude hrať tak, ako ste si to predstavovali.

V hudobnej súťaži ma tiež zaráža jedna vec. Asi 4 roky dozadu sme prišli s pravidlom, že beriem do súťaže iba prvých 10 hudieb. Asi sa to veľmi dotklo rusov, lebo prestali posielať svoje hudby. Pritom odkedy je tento bod v pravidlách, tak sa nikdy nestalo, že by som niekomu musel hudbu odmietnuť. Dokonca prvý rok som obiehal ľudí, či nemajú nejakú hudbu, lebo chýbala iba jedna do limitu 10. Vyhral TDM, ktorého som musel mierne presviedčať, aby sa zapojil. Pritom nemám problém porušiť pravidlá, ak by mi prišlo 12 hudieb. Limit je tam kvôli tomu, že 24 hudieb bolo už moc a pol hodina na hudobné compo a scénu je tak akurát.

A posledná vec, ku ktorej sa vyjadrím je alkohol. Aj keď viem, že zápisok by mal byť v maďarčine, alebo polštine, aby padol na úrodnú pôdu, predsa len si neodpustím pár slov. Vždy sme boli tolerantní k popíjaniu na Foreveri, ale pomaly sa mi zdá, že musíme ľudom robiť maminu a hovoriť im, čo je ešte OK a čo už nie. Neviem prečo slováci a češi so svojím správaním nemajú problém a jediný rozdiel medzi triezvym a opitým stavom je ich artikulácia. Tento rok sa našťastie rozbilo iba jedno pivo a tak môžem povedať, že to bolo vcelku OK. Ale radšej by sme robili demopárty, ako ožranpárty.

Tak a už dosť frflania. Ďakujem Vám všetkým za super Forever a určite sa uvidíme na budúci rok!




- 1 = jedna

mborik (2012-03-22 10.52):

Skvelý report, prečítané na jeden dych pri poobedňajšej káve. Je super sa dozvedieť o Foreveri s pohľadu organizera a jeho pocitoch pri compách. Aj tak si myslím, že si spomedzi organizerov jednotlivých platforiem najzodpovednejší - skvele pripravé autospúšťače, načasované muziky, countdown pred obrázkami, atď. Ten prípad s minuloročnou muzikou ma mrzí a už sa nebude opakovať. Tento rok som si kompilát x-krát overil snáď vo všetkých emuloch a samozrejme aj na reálnej mašine, minulý rok som to úplne dohnojil a veľmi sa ti za to ospravedlňujem... lebo som videl, že ťa to žerie viac ako mňa. Každopádne, držím vám všetkým palce do ďalších ročníkov! ;)

Martin Kukač (2012-03-22 15.00):

Video ožralých poláků ve wild compu mi přišlo taky opravdu divné, zvlášť když proti němu byla zcela seriózní produkce. Vyčlenění demoscenerských příspěvků od videí zní logicky a věci to jenom prospěje.

Jinak samozřejmě díky za report, je pěkné si přečíst, jak to vidí jeden z těch, kteří Forever tvoří.

ikon (2012-03-22 21.10):

Páči sa mi ako sa z písania zápiskov stala tradícia a keďže som sa zatiaľ sám k ničomu nedokopal, rád som si prečítal hneď dva pohľady na minulovíkendový Forever, ktoré sa objavili na blogoch (tento Tvoj a tiež mborikov). Odvážim sa povedať, že obidva sú z pera (resp. klávesnice) sindikatistov, z čoho mám ešte väčšiu radosť. Forever je párty, na ktorú sa každoročne teším odkedy som sa jej začal zúčastňovať. Myslím, že prvý navštívený ročník bol 7 alebo 8 - Ellvis ma opraví [OT: Dodnes nezabudnem ako ma po prvý krát vítal pri platení vstupného s otázkou v zmysle "Kde ste spektristi boli doteraz?"] Musím sa priznať, že tento Forever mal pre mňa zvláštnu príchuť. Dostať sa na stejdž a preberať diplom za niečo do čoho som leda kybicoval, ale nenapísal riadok kódu mi prišlo riadne "korporátne" presne v tom zmysle ako si to poňal. Uznanie, body a diplom patria v výlučne vám - sindikatistom, ktorí ste sa aktívne podieľali na tvorbe demka a v noci oka nezažmúrili. A samozrejme tiež cvmovi za štýlový artwork. Akcia bola z pohľadu spektristu vskutku perfektná aj vzhľadom na množstvo, kvalitu a podanie resp. reprodukciu príspevkov v hlavnej súťaži. Osobne som mal pocit, že priebeh bol ešte kľudnejší ako po iné roky. Zvyčajne sa nejaká tá čierna ovca (2-3) nájde, čo sa potvrdilo aj uplynulý víkend, ale ešte raz klobúk dolu pred Tebou a ostatnými organizátormi ako ste to zvládli. Srdečná vďaka za tento ročník a veľa entuziazmu do organizovania ďalších.