mike na hračke

som spektrista

Update ZX Evolution 4096

2024-04-20 od mikezt

Keďže som dlhšie nenapísal žiadny článok o Spectre, tak uvarím z vody popis toho, ako som updatoval firmware PentEVA.

ZX Evolution predstavovať zrejme nemusím. Moderný klon Pentagonu s originálnou Z80, vyvedenou zbernicou, FPGA zabezpečuje funkcie ULA, RGB a VGA video výstup, úložisko na kazetofón, floppy, IDE alebo SD kartu, časovanie Pentagon/128/48 a mnoho iného. Skrátka počítač, aký si ľudia želali na Zeus konfere.

Čo ma ale zaráža najviac je to, že aj keď PentEVO nie je zrovna najnovší klon, stále naň vychádzajú updaty. Niektoré novšie dosky o takejto podpore môžu len snívať. A aj preto mám aktuálny firmware z tohto roka.

Firmware PentEVA

Aby som len nechválil, dôvod na update bol aj ten, že som mal flashnutú nejakú vývojovú verziu, ktorá mala artefakty v 128čkovom časovaní. Samotný update funguje tak, že sa na SD kartu nahrá súbor s updatom, podrží sa reset tlačítko a počítač sa zapne. To je teda teória. Môj počítač sa usídlil v skrinke z tenkého klienta, ktorý som dostal od z00ma (za čo mu veľmi pekne ďakujem!). Problém je, že dlhé stlačenie reset tlačítka taktiež vypne vstavaný ATX zdroj a teda update nikdy neprebehne. Takže skrinku treba otvoriť, vypojiť vstavaný ATX zdroj, pripojiť externe zdroj pre Didaktik a úspešne spraviť update.

A keď už mám milé PentEVO rozobraté, spravil som jednu úpravu, na ktorú som sa chystal už nejaký čas. Z00m tých tenkých klientov zohnal viac a skúsenosti sú také, že vstavaný zdroj sa ľúbi odporúčať do večných lovíšť. Mňa ale zaráža fakt, že napriek tomu, že v hornom plechu sú vetracie otvory, tak ani jeden nie je nad jedinou súčiastkou, ktorá sa hreje - zdroji. Takže som do plechu vyvŕtal pár nových dier podľa originálneho designu a dva dni smradil v byte s farbou v spreji a matným lakom. Ona to tá skrinka tiež už potrebovala, celá bola doškriabaná.

Skrinka po prestriekaní

Výsledok stojí za to, PentEVO ako nové. Okrem toho som si prestriekal aj veko z ThinkPadu T20. Pôvodná povrchová úprava totiž časom zhumusovatela do odpornej lepkavej hmoty. Tú som na hulváta oškrabal nožom a prestriekal farbou, ale iba jednou vrstvou, ktorá sa aj hneď začala zoškrabávať. Kto bol na Foreveri si možno všimol pôvodný stav. Takže pár vrstiev farby a dve vrstvy laku a keby mi tam nespadol vlas (#$@#%) tak by to bolo aj bez kazu. Ale nie je to až tak zlé.

Notebook po prestriekaní

ZX Evolution je ultimátna demo-mašina, tento projekt sa mi vždy páčil a na ruskú produkciu nie je nič lepšie. Aj preto dúfam, že mi súčasná kompaktná skrinka bude slúžiť ešte mnoho rokov. Keď si to porovnám napr. s monštróznou bedňou, ktorú používajú na DiHalte... brrr...




- 1 = jedna