mike na hračke

som spektrista

Tošibák

2023-11-15 od mikezt

Tošibák aka Toshiba Satellite 130T

Tochu som váhal, či mám robiť recenziu hardvéru, ktorý vlastním viac ako 10 rokov. Ale kedže veľa vecí, ktoré robím, nedávajú zmysel, tak prečo nie?

Tak teda poďme na to. Tošibák je laptop od Toshiby, model Satellite 130T-120. Zakúpil som ho niekedy v rokoch 2009-2011, ale kedy presne už netuším. Zaplatil som zaň 720€ a vďaka náhode som k nemu dostal aj neoprénovú tašku.

Prečo som sa rozhodol pre tento počítač? Pri výbere som mal viacmenej len dve požiadavky:

Občas pri čítaní recenzií notebookov žasnem, aké absurdné požiadavky ľudia mávajú. Pre mňa je podstatné, aby si ma mi laptop vošiel do baťohu (preto veľkosť displeja) a keďže je to prenosný počítač, očakávam že ho budem používať dlhšie bez napájania. Výkon procesora až tak dôležitý nie je, pretože väčšinu času trávim aj tak v textovom editore a tu žiadny extra výkon netreba. Pozrime sa na základné parametre:

ModelToshiba Satellite T130-120
CPUIntel Core 2 Solo U3500 1.4GHz
RAM4 GB DDR3 800 MHz
Displej13" TF, 1366 x 768
Batéria61 Wh, výdrž až 11 hodín
Rozhrania3x USB2, VGA, HDMI, RJ45, SD slot, audio + mikrofón
KonektivitaRJ45, WIFI+Bluetooth, 3G modem
Rozmery323 x 223 x 22,2 (predná časť) / 34,2 (zadná časť) mm
Hmotnosť1,76 kg

Na svoju dobu štandardné parametre. Zaujímavé je, že tieto parametre boli štandardné ďalších 10 rokov a až pár rokov späť sa povýšili. Mám na mysli hlavne veľkost RAM a kvalitu displeja.

Aké boli moje prvé dojmy z počítača?

Veľký nezvyk bola farba a lesklé povrchy. Červený notebook je nezvyk aj v dnešnej dobe, ale popravde mi to nikdy nevadilo. Veľmi pekný je aj šachovnicovný vzor na tele notebooku. Navyše si pamätám, že v tej dobe mal Logout tiež červený laptop od Lenova. Lesklé povrchy sú zvláštne aj po rokoch a je na nich vidieť každý otlačok, ale počítač sa ľahko čistí.

Čo ma naozaj uchvátilo je klávesnica. Zdvih je nižší, ako na desktopovej klávesnici, ale akurát, aby mal človek dobrú odozvu. A z rozloženia kláves mám pocit, ako keby mi niekto odobral rozmery mojich rúk a navrhol pre mňa ideálnu klávesnicu. Toto je proste najlepšie rozloženie, aké som kedy na notebooku videl. Všetky kompromisy tejto klávesnice, ako napr. nižšie Fkové klávesy, alebo užší ľavý shift a tilda, vôbec neprekážajú pri písaní. Za 10 minút od rozbalenia som už bol adaptovaný. Navyše klávesnica berie viac stlačených kláves naraz, takže je možné napríklad v emulátore použiť cheat QAZPLM.

Touchpad je OK. Podporuje viacprsté gestá a na bežnú prácu stačí. Externú myš si pripájam iba ak niečo kreslím. Tlačítka pod touchpadom sú tuhšie a docela hlasno klikajú, takže viac používam poklepanie po touchpade. Tlačítka zväčša používam iba na emulovanie tretieho tlačítka (pravé+ľavé tlačítko stlačiť naraz).

Displej je lesklý, takže sa nedá použiť na priamom slnku. Z nejakého dôvodu je to argument proti lesklým displejom. Podľa mňa sa tam nedá použiť žiadny displej a tiež by to nikto normály nerobil. Za normálnych podmienok je podsvietenie silnejšie, ako okolité svetlo. Odlesky nie sú až tak viditeľné a na obraz sa pozerá vcelku dobre. Panel je iba technológie TF, takže pozorovacie uhly sú malé a podanie farieb nič moc. Na 8bitovú grafiku to určite stačí, na úpravy fotografií už nie. Samozrejme sa dá pripojiť externý monitor. HDMI som moc nepoužíval, pretože môj monitor z nejakého dôvodu downscaluje obraz na 720p. V manuáli k monitoru píšu vraj kvôli kompatibilite s konzolami, ale zrejme je to len firmwarová záležitosť, aby odlíšili lacné modely od drahších. VGA nemá problém zobraziť FullHD.

A aké sú moje dlhodobé skúsenosti?

Najväčie prekvapenie bola výdrž na batériu. Výrobca udával 11 hodín prevádzky. K takejto výdrži som bol naozaj skeptický, ale prvé testy mi dali okolo 9 a pol hodiny a to ma naozaj prekvapilo. Počítač sa dal bežne používať cez 8 hodín bez pripojenia na elektrickú sieť a po viac ako 10 rokoch vydržal okolo 6 hodín, až do doby keď som pôvodnú batériu zničil. Nová batéria z eBayu vydrží 6 a pol hodiny.

Predinštalovaný systém je Windows 7. Ten som si nechal v dualboote, pretože Windows občas človek potrebuje. Ja som ho naozaj využil asi dvakrát. Okrem toho som v oknouze vyhral výbornú adventúru Gooka. Inak sedmičky vo mne zanechali pozitívny dojem. Ani raz mi nespadli (ruku do ohňa za to nedám) a stále majú normálne GUI. Nevýhoda je, že po boote treba počkať 15 minút, kým prebehne index súborov a po inštalácii linuxu do dualbootu prestali fungovať updaty, pretože prečo nie? Ad. Linux, prvého pol roka som používal openSUSE, pretože iné distribúcie si nevedeli poradiť s wifi kartou RTL8187SE a okrem nefunkčnej siete systém zamŕzal. Ovládač pre túto kartu bol v stagingu a výpadky signálu a občasné reštarty boli aj v openSUSE na dennom poriadku. To sa zmenilo, keď mi z00m na jednom stretnutí Sindikátu vymenil pôvodnú hrôzu za Broadcom BCM4312. OpenSUSE som vymenil za Slackware a odvtedy je kľud a počítač je super stabilný. Ešte pár slov k openSUSE: keď som ho inštaloval, tak GNOME4 bola novinka a SUSE ho začali ponúkať ako defaultné prostredie v ich inštalátore. Rozhodol som sa ho vyskúšať a nebol som "sklamaný". Prostredie bolo podivné na ovládanie a doteraz mi moc nedáva zmysel. Čo ma ale zarážalo, že po inštalácii sa všetko hýbalo docela svižne, ale po každom update sa GNOME spomaľovalo a spomaľovalo, až za pol roka bolo takmer nepoužiteľné. V Slackwari som skúšal KDE, ktoré bolo použiteľné, ale skončil som u Fluxboxu, pretože rozlíšenie displeja nie je najväčšie a grafické prvky Fluxboxu zaberajú najmenej miesta.

Okrem Wifi karty som vymenil aj pôvodný točivý disk za SSD z Aliexpresu. Tým zostala posledná točivá súčiastka vetráčik na CPU a počítač je teraz (takmer) úplne tichý, pretože CPU sa chladí väčšinu času pasívne.

Ako je to s výpočtovým výkonom? Osadený procesor Intel Core 2 Solo U3500 je 64bitový a škáluje od 800 MHz po 1,4 GHz. Logoutov obľúbený Geekbench2 dáva výsledok 1375 a podrobný výsledok benchmarku si môžete pozrieť na https://browser.geekbench.com/geekbench2/2734951. Asi najviac som používal počítač na 8bitovanie a Fuse, Vice, openMSX alebo MAME fungujú výborne. Procesor má naviac inštrukcie pre virtualizáciu, takže nie je problém vytvárať virtuálne mašiny. Pôvodne som používal VirtualBox, ale prestalo ma baviť kompilovať kernelové moduly po každom update a tak používam qemu. Nie som veľký hráč, ale napr. Cube 2, niektorá zo starších verzií Super Tux Kart alebo emulátor PS1 ePSXe fungovali dobre. A surfovanie po webe v poslednom Firefoxe je takmer bez problémov. Normálne by som si ničoho nevšimol, pretože väčšina stránok funguje dobre, ale v predvianočnom ošiali som zavítal na stránku Alzy a tam človek musí mať trpezlivosť.

Po mechanickej stránke je laptop relatívne robustný. Je to plasťák, takže treba byť opatrnejší. Najhoršie na tom sú strieborné okrasné lišty po okrajoch, z ktorých sa strieborná farba oškriabala a vykukol čierny plast. Taktiež niektoré klávesy už majú zodratý povrch. Po rokoch samozrejme plasty skrehli, takže sa polámali lamely pri vetráčiku a keď som pred nedávnom prepastovával procesor (mimochodom po prvý krát), tak sa ulomil plast so skrutkou v jednom rohu. Inak ani po rokoch nemám pocit, že by sa mala objaviť niekde prasklina cez pol počítača, ako sa zvykne u iných notebookov napr. v okolí kĺbov. Kĺby k displeju inak fungujú ako nové. Displej nemá žiadne západky a drží iba tuhosťou kĺbov. Uhol roztvorenia je asi 135°. To vo väčšine prípadov stačí, iba ak mám počítač na kolenách, tak by sa hodilo rozvoriť obrazovku viac.

Pri pohľade dovnútra notebooku si človek uvedomí, že niekto pri návrhu naozaj rozmýšľal. Žiadny z konektorov nie je pripojený priamo k základnej doske. Navyše nerozumiem, ako to Toshiba dosiahla, ale vo vetráčiku sa vôbec neusadzuje prach. Za celú dobu používania bola na lopatkách vetráčiku len tenká vrstva prachu.

Verdikt

Tošibák je moje najobľúbenejšie písičko a aj po takto dlhej dobe mi vyhovuje. Samozrejme na dnešnú dobu už má málo pamäte a procesor už tiež nie je z najrýchlejších. Žiaľ pri pohľade na ponuku nových notebookov nenachádzam žiadnu alternatívu. Všetci výrobcovia prebrali od Applu trend prísť s čo najhoršou klávesnicou. Od Toshiby sa tiež už žiadneho nového prenosného počítača nedočkáme, pretože divíziu laptopov v roku 2020 predala. Takže v súčasnej dobe mi zostáva na náročnejšiu prácu desktop a na cesty tento stále vyhovujúci notebook.

Tak teda dlhý život Tošíbák!

PS. Ospravedlňujem sa za kvalitu fotiek, ale pri týchto svetelných podmienkach z hovna bič neupletiem




- 1 = jedna

Busy (2023-11-16 09.56):

TF displej, to bude urcite stare klasicke TN, temer vsetky notebooky tej doby to mali.
Inak ja pouzivam notebook Lenovo T490 (500GB SDD a 16MB RAM), myslim ze prave toto by mohla byt adekvatna nahrada za toho Tosibaka. Do batoha sa krasne vojde, bateria v pohode vydrzi 8+ hodin a displej ma velmi kvalitny IPS, vhodny aj na farebne narocne veci ako editacia fotiek.

z00m (2023-11-16 11.48):

Neviem aký máš cenový limit, ale Busy má podľa mňa pravdu. Posledné relatívne normálne klávesnice má Lenovo v rodine ThinkPad. Aj keď vyzerajú ako všetky ostatné, píše sa na nich dobre aj layout majú dobrý. Treba zbehnúť niekde do showroomu a testnúť si to na vlastné prsty. Bohužiaľ aj najnižšia rada E už sa hýbe okolo 900€ :-( Nedávno som vymieňal SSD v noteboku MSI Prestige 14 Evo a tam mi tá klávesnica prišla tiež dobrá a aj layout sa mi pozdával. Hlavne sa mi páčili dve veci - kurzorové klávesy v normálnej veľkosti a robustné celokovové telo. Neviem však, ako je na tom MSI so spoľahlivosťou. Ale treba ma brať s rezervou, ja primárne robím na MacBooku Air a okrem krpatých kurzorových kláves mi tá klávesnica vyhovuje.

aki (2023-11-16 16.00):

Thinkpady mají dobré klávesnice a obecně jsou modulární, takže se dají poněrně snadno vyměňovat nebo přidávat vnitřní komponenty. Mám zkušenost s X230i, T480, L13, L14. Linux čistý Debian nebo Ubuntu a vše funguje, snad kromě čtečky otisků prstů. Co do výdrže, pokud má ntb vyměnitelnou baterii jako třeba X230i nebo T480, dá se koupit i baterka větší, která sice trochu přeroste rovinu dna notebooku, ale výdrž je potom přes 12 hodin. U T480 v kombinaci s interní baterií ještě víc (T480 má dvě baterie, jednu interní a klasickou výměnnou, a dá se provozivat i bez té klasické). T480 je ale už výběhový typ, stejně jako X230. Jinak co se týče kompaktnosti, zatím nemůžu nadávat na L13, i když má vzhledem k velikosti nižší kapacitu baterie, která není vyměnitelná klasicky zvenčí, ale notebook je lehký a malý. Všechny mají hezký matný IPS displej.

Tom M. (2023-11-18 16.04):

Jeden problém co vidím ve starých noteboocích je dekódování nových video kodeků. Např. teď nastupující AV1 anebo i H.265 tento notebook asi nebude ve Full HD (60fps) dávat... Aneb jeden z mála dobrých důvodů proč je třeba upgradovat.

Logout (2023-11-20 09.01):

Zrovna v pátek jsem koupil ThinkPad E14. Podle toho co píšeš o Tošibáku je ThinkPad o centimetr menší co do šířky a hloubky a o půl cenťáku tenčí, váží o čtvrt kila méně ale displej je o palec větší. Je to teda zhruba stejně přenosné, jako tošibák, má to na dnešní poměry skvělou klávesnici (relativně normální šipky + nechybí klávesa Insert), s osmijádrovým Ryzenem a 16 GB paměti stál 960€. Zatím nemám zkoušeno, mělo by vydržet dle zátěže 9-11 hodin na jedno nabití. Nový notebook jsem kupoval v roce 2005 (iBook G4), pak v roce 2011 červený atomový netbook od Lenova a pak až teď - mezitím vždycky laciné použité z druhé ruky.