mike na hračke

som spektrista

Forever XXI pohľad z druhej strany

2023-03-27 od mikezt

Už je to 9 rokov, čo som spísal môj pohľad na Forever. Preto znova nastal čas na môj pohľad na akciu.

Po dlhej kovidovej pauze sa Forever konal iba vďaka z00movi, ktorý našiel náhradné priestory za nefungujúcu Agrosúču. Osobne som sa na Forever naozaj tešil a z môjho pohľadu to bola parádna akcia.

Prípravy pre mňa boli už trochu rutina. Keďže som cestoval na akciu vlakom, tak som mal obmedzené možnosti, čo so sebou zobrať. Nakoniec to bola klasika: compo mašina +2, ktorú nakoniec Pol nahradil svojou +2, CPC6128, CPC6128+, Mist, káble, nejaké to divIDE/MMC a tento rok po prvý krát OSSC, takže sme mali exkluzívny obraz. Ako pomocný kalkulátor na kompiláciu prehrávačov a spojenie so svetom slúžil prehistorický Thinkpad T20. Tento som zobral kvôli disketovej mechanike, pretože David sa mi ozval, že bude mať príspevky na diskete. Tá šla prečítať jednoduchým dd a tak to bola nuda, iba rozbiť d80 image na jednotlivé obrázky a pridať do prehliadača.

Do Suchej nad Parnou som pricestoval už ráno a hneď sme začali nosiť stoly a upravovať partyplace na náš obraz. Prázdna sála vyzerala priestranne, ale po zaplnení stolmi to už bolo inak. Snáď sme sa všetci pomestili.

Piatok a nedeľa sú zväčšiny poloprázdne dni. Aj keď rozumiem, že ľudia musia do práce, ale mrzí ma, že plac je niekoľko hodín prázny a demá si púštame v pár ľuďoch.

Jedna z vecí, ktorú som mal pripravenú a nevyšla bola demoshow pre 8bitové konzoly. Pôvodne som to chcel pustiť v piatok večer. Wotnau ma ale ukecal na sobotu, vraj je to zaujímavá vec a bude to sledovať viac ľudí. Nakoniec som ale na to nenašiel čas, takže si to nechám na ďalší rok.

Okrem organizovania ZX sekcie, som si tento rok vypĺňal čas dokončením obrázku pre CPC. Mal som ho rozrobený už 3 roky a možno mu trochu uškodilo rýchle dokončenie na párty, ale je to moja prvotina na CPC. Tiež sa vyhrážal Exocet, že nič nepošle, ak bude v súťaži sám.

Samotné súťaže boli tento rok neskutočné, teda hlavne demo súťaže. Čo mi žiaľ uniklo, boli 1k intrá pre atari, pretože som sa nedobrovolne stal účastníkom diskusie o live streame. Zrejme som sa stal obeťou toho, že som sa ako jediný vyjadroval k streamu na message boarde Foreveru. Ja proti streamu nič nemám, ale spôsob "ja niečo chcem a vy to zariaďte" mi nepríde správny a tiež som spomínal, že ja osobne na to naozaj čas nemám. Čo som ale postrehol, tak na budúci rok sa už pripravuje lepšia technika a ak by sa doladilo osvetlenie už v piatok, tak by som bol naozaj happy. A ak sa so mnou chcete rozprávať o organizácii Foreveru, tak poprosím mimo súťaží. Písal som to už minule a nič sa na tom nezmenilo, ale súťaže sú pre mňa stresujúca záležitosť. Ak odomňa nechcete počuť prehnanú reakciu, tak po súťažiach mám zväčša chvíľu času.

Ale späť k súťažiam. Z môjho pohľadu ZX malo všetky kategórie skvelé. 1k intro malo síce len jeden príspevok, ale aj ten bol výborný. Hudby boli skvelé, ešte pred Foreverom som si ich púšťal dokola. Môj favorit bol X-Agon, ale zrejme kvôli syntéze reči skončil až druhý. Obrázky síce nemali toľko highend príspevkov, ako po minulé roky, ale zasa sa mi veľmi páčil príspevok od Lady. Existujú názory, že podobné príspevky by sa mali filtrovať, lebo nedosahujú požadovanej kvality demoscény, ale v našich československých luhoch a hájoch berieme demoscénu trochu uvoľnenejšie a skôr ako súčasť našeho záujmu o ZX Spectrum. Preto dúfam, že budúci rok uvidíme ďalší obrázok. A demá! Ak organizujete demoparty, tak sa vám splnil sen. Takto kvalitné demá v jednom ročníku je niečo neskutočné. Aj keď môj favorit bolo bazeho demo, rozdiel oproti prvému miestu bolo len 15 bodov. Máme teda tri prvé miesta a jedno druhé a aj to druhé miesto by v horšom ročníku kľudne skončilo prvé.

Aj obe atarácke demá boli skvelé. I, robot mal síce trochu slabšie chvíle, ale demo bolo technicky zaujímavé a pop referencie na originálne atari demá boli výborné. No a Zvonky zahrali skvelo na nostalgickú notu a ja som sa počas spevu robotov naozaj zabával. Tu by som chcel poďakovať Mikrovi, Pinokiovi a ostatným ľudom, čo sa postarali o atari organizáciu. Bol to ich prvý počin, takže to nešlo úplne hladko, ale po vyriešení technických problémov sa to rozbehlo a už to šlo hladko.

Tento ročník bol veľmi vydarený a ja som si ho užil. A keďže ďalší ročník je tu už len o necelý rok, je najvyšší čas začať s prípravou budúceho. Napr. by som mohol dokresliť obrázok pre PMD, ktorý som samozrejme tento rok nestihol dokončiť. Vidíme sa o rok!




- 1 = jedna