mike na hračke

som spektrista

Silelis 405 D-1 videovstup

2022-12-27 od mikezt

Malý prenosný televízor Silelis 405 D-1 som dostal roky dozadu od kamaráda. Dlhé roky hnil u rodičov a keďže mal iba anténny vstup, jeho využitie bolo obmedzené. Preto som sa rozhodol mu prirobiť vstup pre kompozitné video.

Schému úpravy som našiel už dávnejšie, ale odkiaľ si už nepamätám a znovu sa mi ju nepodarilo nájsť. Preto tu prikladám len fotku.

Zapojenie je docela priamočiare, tri súčiastky, prepínač a konektor. Trochu som mal problém sa zorientovať na docke demodulátora. Nakoniec som ale našiel správny tranzistor a prípojné body. Báza tranzistora šla hladko odsať a stačilo ju len vyhnúť. Moja úprava vyzerá takto:

Prepínač som umiestnil do otvoru v zadnom plechu. Ten som musel zväčšiť šikovnou a obratnou prácou s pilníkom a pripevnil dvoma skrutkami. Konektor som umiestnil do cca. rovnakej výšky. Ak by som to robil znova, dal by som ich mierne nižšie, pretože som ich musel zaizolovať bužírkou pred zaklapávajúcou doskou demodulátora.

Posledná úloha je spraviť otvory do zadného krytu. Mne to samozrejme nerobí problém, ale ak by ste robili niečo podobné, pripravte sa na precízne vymeriavanie, vŕtanie a hodiny pilníkovania. Nakoniec to aj tak skazíte a bude to vyzerať asi takto:

Po zakrytovaní mi to samozrejme nefungovalo. Dôvod bol, že cinch konektor nebol ešte izolovaný. Takže bolo potreba celý televízor rozobrať a znova zložiť.

Výsledok vyzerá použiteľne. Obraz je mierne deformovaný, ale to je u 40ročného televízora pochopiteľné. Ešte treba nový monitor otestovať, ale k tomu treba nejaké funkčné úložné zariadenie.

Dúfam, že ste si tiež našli čas na nejaké to bastlenie. Pekné sviatky a všetko dobré do nového roka.




- 1 = jedna

Rene (2023-10-18 12.19):

Dobrý den. Jaké jsou hodnoty těch součástek?

mike/zeroteam (2023-10-18 12.46):

Zdravím,

odpory majú hodnotu 10k, elektrolyt okolo 50μF.

Kristian (2023-10-20 13.40):

úprava je asi z tejto stránky: https://kazus.ru/forums/showthread.php?t=21632 ak by niekto hľadal originál popis.

mike/zeroteam (2023-10-20 18.05):

Super, to je ono! Vďaka za link.

Kristian (2023-11-01 20.53):

No použil som túto úpravu, a ešte som aj urobil audio vstup, úplne primitívne na dráhu potenciometra, čiže teraz je telka plnohodnotne AV :-) Prepínač je tým pádom dvojpólový a prepínam aj vstup obrazu, aj vstup zvuku. Pecka. Díky za tento nápad.