mike na hračke

som spektrista

Sizif-512 Rev.C1

2022-07-02 od mikezt

Klonov ZX Spectra nie je nikdy dosť a tu je pár mojich postrehov zo stavby Sizifu.

Pôvodne som neplánoval stavať vôbec žiadny klon, ale pri návšteve Pol-a/Pht sa pochválil, že bude stavať Sizif a ponúkol, či nechcem jednu dosku. Oni to tí čínanci po jednej ani nerobia, tak treba vždy nahuckať viac ľudí. Keď som ju dostal do ruky, tak sa mi zapáčila, pretože je malinká, vojde do skrinky originálneho ZX Spectra, vie meniť rôzne časovania a má vstavané divMMC. Tak som si ju teda zobral.

Súčiastky som objednával kombinovane z Mouseru a Aliexpresu. Pasívne súčiastky, pätice, diódy, 4.433 MHz kryštál, Z80, RAM a ROM z Mousera a všetko ostatné z Aliexpresu. Hlavne tie SMD súčiastky vyšli v číne omnoho lacnejšie. Samozrejme som to objednával mojim obľúbeným hurá systémom, takže som ešte počas stavby musel niektoré súčiastky preobjednávať, lebo mi prišli buď v inom puzdre, alebo iný typ. Poriadok nastal, až keď som si založil v tabulkovom kalkulátore zoznam súčiastok a pekne farebne vyznačil čo už mám, čo som objednal a čo ešte chýba. AYčká sa oplatí objednať po viac kusoch. Dve nehrali vôbec, jednomu nešiel kanál C a ostatné dve som rozdelil medzi mňa a Pola.

Stavbu som započal s PALovým kodérom. Je to vlastne môj prvý SMD projekt a aby som to nemal tak ľahké, tak je celá stavba postavená s bezolovnatým cínom.

Nasledovali napäťové meniče. Tie šli relatívne dobre. Problém bol, keď sa medzi pinmi spravila cínová prepojka. To sa veľmi zle odstraňuje a zväčša sa ohnú piny a odstráni ochranná vrstva z plošáku. A aj keď výsledok nie je najkrajší, človek sa to nejak naučiť musí a nakoniec to aj funguje. Oplatí sa ale všetko pomerať a veľmi dobre poslúži otvorená schéma a obrázok plošného spoja.

FPGA je najprv potrebné precízne umiestniť a uchytiť. To znamená veľa lepiacej pásky a hlavne pozorne prejsť všetky piny a pozrieť, či nie sú vyhnuté. Potom som zaspájkoval každú stranu na oboch koncoch a postupne prespájkoval každú stranu.

Tu je FPGA po dokončení dvoch strán. Prvá (tá napravo) je katastrofa, ale podarilo sa ju zachrániť. Nič nie je skratované a piny sú spojené tam, kam majú. Druhá strana (spodná) je už omnoho krajšia.

Zospodu prišli nejaké polovodiče a kondenzátory a tým je SMD časť hotová.

Ostatné súčiastky už šli zaspájkovať jednoducho. Snáď len v okolí napájania by som začal tlmivkou, pretože inak je problém sa k nej dostať. Zo spodnej strany CPU by mala príjsť odporová sieť, ale spravil som to ako Martin 8bity a zaspájkoval som to medzi päticu.

Oživenie nebolo zložité. ROMka sa napálila cez Minipro:

minipro -p SST39SF040 -w out_new/rom.rev.C.rom
Na FPGA som si musel počkať na USB Blaster, pretože som dúfal, že sa bude dať použiť programátor pre Xilinx. Ale nie je JTAG ako JTAG. Po pripojení USB Blastera intelovský programátor brblal, že nemá práva a bolo treba najprv pridať pravidlá pre udev. Programátor potom začal hľadať zariadenia cez JTAG, ale nič nenachádzal. Už som začínal podozrievať nefunkčné FPGA, premeral som JTAG, či je všetko v poriadku a nič. Pozrel som teda na internet, či niekto nepopisuje, ako sa to vlastne má programovať a našiel som obrázok, ako to chlapík programuje bez švábov v päticiach. Tak tom ich tiež povyťahoval a heuréka, programátor našiel FPGAčko.

Trochu som ešte laboroval s GUI. Aby sa dalo spustiť programovanie tlačidlom Start, je potrebné zaškrtnúť Program/Configure pre CFM a UFM. Tým FPGA ožije životom ZX ULAy.

Pri prvom spustení ma privítalo 128čkové menu, ale obraz bol vyslovene hnusný. Stačilo ale trimrom doladiť farbonosnú a obraz je zrazu krásny. Vytiahol som teda kartu z divMMC Sindikat Edition a kupodivu nabehol ESXDos a už tu pár hodín testujem demá. Časovania pekne sedia, zvuk je pekne čistý a počítač stabilný. Skúšal som aj rýchlejšie módy a tie fungujú dobre, okrem 14MHz, pri ktorom AY nehrá hardvérové basy a blbne aj klávesnica.

Teraz už len zostáva nájsť krabičku, kde by Sizif našiel svoj domov a pozisťovať, čo všetko dokáže. To už je ale na ďalší článok.




- 1 = jedna

Aleš (2023-11-28 15.43):

Co je to prosím za klávesnici? Jde někde koupit a nebo ještě lépe stáhnout podklady a vyrobit? Díky!