mike na hračke

som spektrista

BitchZX update

2022-03-02 od mikezt

Po dlhšej dobe som si chcel znova niečo vyskúšať so SIFom a tak som nahliadol do zdrojákov BitchZX pre inšpiráciu. Neskončilo len u toho.

Ako prvé som vyskúšal klient v emulátore a zarazila ma strašná obsluha klávesnice. V priemernom slove boli dve až tri vynechané písmená. Samotná rutina na čítanie klávesnice bola v poriadku, ale problém bol, že sa volala v slučke s obsluhou SIFu. Tá trvala vždy inak dlho a blokovala čítanie klávesnice pri príjme dát. Preto som nelenil a preniesol čítanie klávesnice do IM2 aj s bufferom, do ktorého sa zkladajú stlačené klávesy, keď je SIF (resp. ConnectOne) zaneprázdnený. Tu som síce spravil fatálnu chybu, že zápis a čítanie kláves z bufferu bol v štýle zásobníku (čiže posledný pridaný, prvý odobraný), ale pozorné oko ub880d si to všimlo a prepísanie na frontu (prvý dnu, prvý von) bolo docela jednoduché. Pri testovaní som to prehliadol, lebo prehadzovanie písmeniek sa mi stáva docela často aj pri normálnom písaní. Klávesnica funguje sto krát lepšie, aj keď v emulátore som schopný stále písať rýchlejšie, než to emulované spectrum poberie. Tento problém ale na reálnom spectre nemám, lebo nie som schopný ani na skvelej klávesnici +2 písať tak rýchlo, že by to nestíhalo. U gumáka to už je úplný pomalík.

Ďalšia vec, čo ma zaujala, bol súbor basic.asm. Predsa len, je to program v strojovom kóde a s basicom predsa nič nemá. Opak je pravdou. Ub880d mal geniálny nápad skinovať irc klienta z basicu. Pomocou konfigurácie v Basicu za REM príkazmi si viete upraviť farby a štýl správ, popr. chybové hlásenia. Tento systém by sa mi náramne hodil k jednej veci a to ku konfigurovaniu portu, na ktorý je pripojený Connect One. Pôvodne totiž mali všetci pripojený Connect One na pinovú lištu na samotnom SIFe (t.j. druhom porte). Ja mám ale externý Connect One a ten sa pripája cez sériový kábel na prvý port. Bolo teda treba prepísať 2 bajty v konfigurácii (číslo portu a rýchlosť) pre moju konfiguráciu. Pohrozil som ub880d, že mu cez víkend pošlem patch, ale zrejme sa vyľakal a cez víkend napísal vlastnú implementáciu. A musím povedať, že veľmi peknú. Sériový port si teda teraz viem, pre moju konfiguráciu, nastaviť pomocou:

190 REM <SIFCFG>0 B115200

Prvý parameter nastavuje číslo portu (0/1) a druhé rýchlosť komunikácie. Východzie hodnoty pre interný Connect One sú 1 B230400.

BitchZX je skvelý klient a ak máte Connect One, tak určite vyskúšajte novú verziu. Okrem bežného klábosenia vie BitchZX uložiť predvolený server a nickname do pamäte Connect One a použiť ich pri dalšom spustení alebo používať diakritiku v ISO-8859-2 alebo WIN-1250 kódovaní. Trochu chýba nejaké README, alebo iná dokumentácia, ale klient to vydržal 6 rokov bez nej, tak to ešte chvíľu počká. Tapku si môžete stiahnuť zo sourceforge.

Vidíme sa na IRC!




- 1 = jedna