mike na hračke

som spektrista

Mini mixpult z Aliexpressu

2021-09-25 od mikezt

Pred pár mesiacmi som videl u suseda maličký mixpult z Číny a veľmi sa mi zapáčil. Preto šupho na Aliexpress a za 20 € som si ho tiež objednal. Nie všetko šlo ale tak, ako malo.

Srdcom mojej audio-výbavy je stolný viacvstupový zosilňovač. Pôvodne som medzi PeCou, Spectrom a iným audio vstupom prepínal rovno na zosilňovači. To mi ale, v niektorých prípadoch, nevyhovovalo. Napríklad, keď som pozeral dôležité video na trupke a popri tom chcel aj niečo vyskúšať na Spectre. Skrátka bežná choroba dnešných dní. Preto sa mi na stole uvelebil tento mini mixpultík.

Pohľad na mix

Po zapojení fungoval mix docela dobre, ale sem tam v reproduktoroch zabrumelo. To som prikladal buď zlým káblom, alebo nekvalitným konektorom. Časom sa to ale zhoršovalo a tak som myslel, že sú súčiastky nekvalitne zaspájkované a celý plošný spoj prespájkoval. To ale tiež nepomohlo, tak som rezignoval a používal ho len opatrne a moc naň nešahal.

Po nejakom čase už ale každé drgnutie do stola sprevádzalo brumenie v reprákoch a tak som mixpult rozobral, so zámerom pomerať, kde sa skrýva studený spoj. Na prvé premeranie vyzeralo všetko v poriadku. Všimol som si ale, že potenciometre prechádzajú horným krytom, ktorý je vlastne tiež doska plošných spojov, ale so zostatkom je spojená len distačnými stĺpikmi. To zrejme nebude moc vodivý kontakt a tak som vytiahol spájkovačku, kúsok telefónneho drôtiku a spravil veľmi, veľmi nepeknú opravu. Neviem, či je to tou rozliatou zemou, bezolovnatým cínom, aleto tým, že som včera vypil viac piva, než som mal, ale nakoniec som to nejak polepil a samozrejme brumenie zmizlo!

Pohľad na opravu

Napriek tomu nepodarenému uzemneniu je mixpultík docela pekné zariadenie. Konektory sú pozlátené, potenciometre vyzerajú tiež kvalitne, nedrhnú a nešumia. A ja si teraz idem spokojne pustiť nejaké AYčkoviny.




- 1 = jedna