mike na hračke

som spektrista

Zdroj pre Didaktik

2021-05-29 od mikezt

Krátke zápisky o tom prečo a ako som si postavil nový zdroj pre Didaktiky a iné počítače.

Vyrastal som na Didaktiku Gama a mal som to šťastie, že od začiatku sme mali aj disketovú mechaniku a o kúsok neskôr aj Melodik. Samozrejme, pôvodný zdroj k počítaču dostával zabrať, takže onedlho sa na jeho chrbte objavil hliníkový chladič a neskôr sme ho vymenili kompletne za AT zdroj. A AT zdroj som používal až donedávna. Lenže pri testovaní RGB LED pásikov sa v milom zdroji zadymilo a tak som docela rád, že sa to nestalo pri pripojenom počítači.

Čo ale ďalej? Používať štvrť storočia starý AT zdroj sa mi už nechcelo a moderný ATX by šiel použiť, ale predstava, že by som mal opäť na stole veľkú hučiacu bedňu s gučou káblov ma odrádzala. Skúsil som vyhľadať „low noise power supply” a kupodivu som našiel jeden zaujímavý zdroj: Mean Well RD35-A. Je to malý priemyselný zdroj s podstavou 8x10cm a výstupnými napätiami 5V/4A a 12V/1A. Neváhal som, zdroj som objednal. K nemu aj plastovú krabičku, pár konektorov a cesta k úspechu nemôže byť zložitá. Ako zvyčajne, bola.

Nie som zrovna moc šikovný a navrhnúť mechanické uchytenie konektorov ma mierne stresovalo, ale bolo mi jasné, že je treba navrhnúť plošák (pre hnidopichov dosku plošných spojov). Keď som niečo podobné robil naposledy, použil som program gEDA. Ten sa už ale nevyvíja a tak som začal inštalovať KiCAD na Slackware current. Nerobte to! Choďte sa ožrať, zaplaťte si prostitútku, dajte sa na hazard, alebo nejakú inú užitočnú činnosť. Skončilo to presne tak, ako to muselo a po pol roku inštalovania všetkých možných a nemožných balíkov som do qemu nainštaloval openSUSE (lebo čokoľvek je lepšie ako Ubuntu) a za tri dni mal dosku nakreslenú.

Doska plošných spojov

Tu sa ešte zastavím pri virtualizácii. Aby som nemusel kopírovať súbory z virtuálky tam a späť, tak som si namountoval adresár s dokumentami priamo do virtuálky. Tú spúštam pomocou príkazu:

qemu-kvm -name "OpenSUSE Tumbleweed" -m 4G -cpu kvm64 -smp 4 -virtfs local,path=
/home/mike/Documents,mount_tag=host0,security_model=mapped,id=host0 ./opensuse.hdd

A vo virtuálnom linuxe mám v /etc/fstab zasa:

host0    /home/mike/documents    9p    trans=virtio, version9p2000.L    0  0

Kupodivu to funguje perfektne. Ale späť k doske. Ako sieťový konektor mám použitý SS-120+RF-1003, ktorý sa už ale nevyrába. Vytiahol som ho z nejakého zdevastovaného zdroja a kupodivu v KiCADe bol aj nakreslený. Snáď by sa dala nájsť nejaká náhrada. Ako výstupné konektory mám dvojitý USB konektor, Molex a banánikové zdierky pre 5 aj 12 V. S USBčkom som sa trochu sekol a prehodil zem s 5V. Preto bolo treba trošku škrábať a prepájať, ale našťastie to s diamantovými pilníčkami ide rýchlo dole a oprava bola záležitosťou pár minút. Vo výslednom projekte som to opravil, takže budúce generácie už pilníčkovať nemusia. Molex mám hlavne kvôli tým dvom káblikom k Didaktikom, ktoré som už mal hotové. Nie je to najlepší konektor na rozpájanie, ale prilepil som ho sekundovým lepidlom k plošáku a drží ako pribitý.

Pohľad dovnútra

Ostáva už len držiak na poistku, drátová prepojka a pinové lišty slúžia na pripojenie banánikových zdierok a kontrolnej LEDky s 220 ohmovým odporom. Tu by som sa rád poďakoval pvymovi, ktorý mi môj návrh skontroloval a docela výrazne opravil (prehodil spoje na správnu stranu, označil okraje dosky...). Je vidieť, že to nerobil prvý raz. Potom už stačilo vygenerovať gerbery, nahrať na JLCPCB a za 3 týždne boli dosky doma.

Skompletovaný zdroj

Možno by niekomu mohlo vadiť umiestnenie sieťového konektora na strane zdroja. To žiaľ kvôli obmedzenému miestu v krabičke inak nešlo. Mne to ale vyhovuje, zdroj mám zväčša pri hrane stola a ušetrím tým pár centimetrov priestoru. A keďže je dnes moderné dávať veci na github, tu nájdete projekt pre KiCAD a masku vetracích otvorov pre xfig aj s exportom do PDF, podľa ktorej som vŕtal tie pekne symetrické otvory v hornom kryte.

Prajem Vám neprerušené napájanie vašich Spectier a Didaktikov!




- 1 = jedna

Shrek (2021-05-29 22.00):

Pěkné... ;) kdyby jsi chtěl na to vytisknout krabičku, tak řekni... něco nakreslíme.

Jinak krabička na vDrive je vytištěná a v pondělí ji posílám.

PvvS (2021-06-02 21.43):

Ale tu zem bych propojil se zdrojem. Minimálně proto, že USB má ven kostru.

mike/zeroteam (2021-06-03 23.26):

PvvS: Ak máš namysli ochranný vodič zo siete, tak ten samozrejme pripojený je. Zo sieťového konektora ide cez rozliatu žem na zemiaci vstup zdroja.