mike na hračke

som spektrista

Argon One Pi 4

2020-11-19 od mikezt

Pod týmto tajuplným názvom sa skrýva krabička pre minipočítač Raspberry Pi 4. Poďme sa pozrieť, čím je zrovna táto krabička zaujímavá.

predný podľad

Krabičku som si kúpil, pretože okrem nejakého bastlenia, počítam na RPi aj BOINCové projekty a preto som hľadal nejakú s dobrým chladením. Rozhodol som sa podľa tohto článku.

Samotná krabička je zhotovená z hliníka a spodná časť je z polopriesvitného plastu. Vnútro je docela zaujímavo riešené, ale keďže sú čipy na doske "prilepené" termo-páskou ku krabičke, nebudem ju otvárať. Okrem pasívneho chladenia je vo vnútry malý ventilátorík, ktorý je pri najvyšších otáčkach relatívne hlučný. Našťastie sa spúšťa len občas. Naviac je vo vnútri malá doska, ktorá prevedie bočné konektory na zadnú stranu, takže sú všetky konektory pokope.

zadný podľad

Navyše je na zadnej strane aj zapínacie/programovateľné tlačítko. K jeho činnosti neskôr. GPIO piny sú schované pod krytkou, ktorá drží pomocou dvoch magnetov. Samotný konektor GPIO je pekne farebne odlíšený a neskutočne uľahčuje hľadanie konkrétnych pinov. Navyše je popis pinov hneď vedľa konektora (v skutočnosti sú popisky čitateľnejšie, než na obrázku).

spodný podľad

Zospodu toho moc vidno nie je.

Výrobca dodáva ku krabičke pythonový skript, ktorý má na starosti dve veci. Jedna je ovládanie ventilátora, kde sa dá nastaviť, pri akej teplote má mať ventilátor aké otáčky. Ďalšia vec je ovládanie tlačítka. Štandardne je tlačítko nakonfigurované, aby sa po 3 sekundách stlačenia počítač vypol normálne, po 5 sekundách vypol natvrdo, alebo po dvojkliku resetol. Chovanie tlačítka sa ale tiež dá prekonfigurovať.

predný detail

Vpredu sú dve diódky. Červená indikuje zapnutý stav a zelená prístup na SD kartu.

Pôvodne som, okrem už spomínaného chladenia, veľké požiadavky na krabičku nemal. Preto som bol milo prekvapený, koľko je tu premyslených detailov. Tiež sa mi páči, že je krabička uzavretá, pretože sa nemusím báť, že mi do bežiaceho počítača spadne šróbik. Napriek tomu nemám problém s wifi signálom, sieťové spojenie je stabilné.

Prajem vám veľa vychladených malín a zasa nabudúce!




- 1 = jedna